Özellikler: Su, etanol, aseton, toluen, hegzan ile her derecede karışabilir. İşlenmemiş incirde sitrik asitle birlikte doğal olarak bulunmaktadır.

Depolama: Asetik asit, % 25 lik konsantrasyonun üzerinde deride yanma, gözlerde kalıcı zarara yol açacak ölçüde tahriş edicidir.Ayrıca sindirim siteminde ciddi zararlara yol açabilir ve kan asiditesinde ölümcül değişimler yaratabilir. 39˚C üzeri sıcaklıklarda parlayabilme ve  havayla patlayıcı karışımlar oluşturabilme özelliği vardır. Dolayısıyla çok dikkatli depolanmalı ve kullanılmalıdır.

Kullanım alanları: Kauçuk imalatında koagülatör olarak ve boya ve deri sanayiinde kullanılmaktadır.

Vinil asetat üretiminde: Dünyada üretilen asetik asitin yaklaşık % 45 i vinil asetat üretiminde kullanılmaktadır.Vinil asetat, boya ve yapıştırıcı sektöründe kullanılan polivinil asetat ve diğer polimerlerin başlangıç maddesidir.

Asetik anhidrit üretiminde:  Üretilen asetik asitin % 25-30’ u asetik anhidrite dönüşüm prosesinde kullanılmaktadır. Asetik anhidrit ise selüloz asetatın (sentetik tekstil) ana hammaddesidir ve fotoğraf filmlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca asetik anhidrit, aspirin, eroin ve diğer bazı bileşiklerin üretiminde kullanılmaktadır.

Gıdada: Asetik asitin %5 ile % 8 lik çözeltileri direk olarak sirke yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca turşu yapımında % 18 e kadar olan çözeltileri de kullanılmaktadır. Salata sosları, mayonez, tatlı ve ekşi turşular ve birçok solar ile et kürlemede ve sebze konservelerinde kullanılmaktadır.

Mayonez üretiminde, asetik asit katılmasıyla Salmonella’nın ısıya karşı direnci azaltılmaktadır. Asetik asit pH düştükçe artan mikrobiyolojik etki göstermektedirler. Ekmekte ve diğer fırınlanmış ürünlerde asetik asidin kullanımına izin verilmektedir. Ancak yeterli antimikrobiyal etki için gerekli olan miktar üründe istenilmeyen bir tad oluşturabilmektedir. Maya ve bakterilere karşı küflere olduğundan daha etkilidir. Asetik asit ancak pH: 3,5’ta ekmek küfü Aspergillus niger ve Rhizopus nigricans’ı inhibe etmektedir. Asetik asit ketçap, mayonez ve turşu gibi asitlik ve karakteristik lezzetin istendiği gıdalarda hem lezzet katmak hemde koruyucu etkisinden yararlanmak amacıyla kullanılmaktadır.

Çözücü olarak: Asetik asit mükemmel bir polar çözücüdür. Teraftalik asit (polietilen teraftalatın-PET hammadesi) üretimine çözücü olarak kullanılır. Ayrıca, karbokatyonların yer aldığı  bir çok reaksiyonda çözücü olarak kullanılır.

Kimyevi madde üretiminde: Asetik asit, sodyum asetat (tekstil endüstrisi ve gıda koruyucusu), bakır asetat (pigment ve fungisit olarak kullanılır), alüminyum ve demir asetat (boyalar için renk verici olarak kullanılır) üretiminde başlıca hammaddedir.

pH ayarlayıcısı: Zayıf bir asit olmasından ve sulu çözeltilerle kolaylıkla karışabilmesinden ötürü tekstil, gıda, kozmetik, deri, ilaç sektörlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tekstil sektöründe en çok kullanılan asit asetik asittir. Genellikle tüm yumuşatıcıların asidik ortamalarda reaksiyon vermesinden dolayı yumuşatıcının kumaşa çekilmesinin sağlanması için banyoya verilmektedir.