Beta Caroten
Beta-karoten, bitkilerde bulunur ve bir grup özellikle yağda çözünen doğal renklendiricidir. Beta karoten ilk olarak sentetik formda ticari kullanım için kullanılıyordu. Sentetik beta-karoten başlangıçta gıda takviyeleri için kullanıldı, ancak daha sonra önemli bir renklendirici haline geldi. Bugün, beta-karoten doğal formlarda bulunur, mikroorganizmaların fermentasyonun dan üretilir veya Blakeslea Trispora mantarından elde edilebilir.
Gıda sektöründe beta carotene kullanım alanı: Şekerleme ürünleri, içecek ürünleri, fırıncılık ürünleri, işlenmiş peynir, inek sütünden elde edilmiş tereyağı ve sade yağ, kurutulmuş meyve ve sebzeler, sirke-yağ-salamura içerisindeki meyve ve sebzeler, meyve ve sebze preparatları, kahvaltılık tahıllar, işlenmiş et, işlenmiş balık ve su ürünleri, sürülebilir yağlar ve margarin gibi ürünlerde kullanılmaktadır.