BETA KAROTEN – 1 CWD
Bileşimi: Dextrin ve Glukoz’un oluşturduğu bir matrixte çok ince damlacıklar şeklinde yerleşen bitkisel bir yağda stabilize Beta Karoten’in bir dağılımını içerir. Antioksidan olarak DL-α-tocopherol ve Ascorbyl Palmitat; kekleşme karşıtı ajan olarak Trikalsiyum fosfat içerir.
Çözünürlük: Bu ürün ince (iyi) bir dağılım elde etmek için karıştırılan soğuk suya serpilebilir. (CWD: Cold Water Dispersible: Soğuk Suda Dağılır)
Stabilizasyon, Stabilite: Bu ürün DL-α-tocopherol ve Ascorbyl Palmitat’la stabilize edilir. Max. 25 oC’de kapalı orijinal ambalajında saklandığında en az 24 ay stabildir.
Depolama: Ürün, atmosferik oksijene, ışığa, ısı ve neme hassastır. Bu yüzden soğuk bir yerde sıkıca kapalı ışık geçirmez konteynerlarda saklanmalıdır. Konteynerlar ilk kez açıldıktan sonra, içeriklerinin hızla tüketilmesi tavsiye edilir.
Düzenlemeler: Beta karoten bir çok ülkede bir gıda renklendirici olarak kullanım için uygun bulunur. Bununla birlikte bağımsız ülkelerdeki düzenlemelere uyulmalıdır.
Uygulamalar:
İlaç preparatlarında: Beta karoten -1 CWD; şeker kaplamalı tabletler, şuruplar ve emülsiyonlar için mikemmel bir renklendiricidir. Provitamin A olarak hazır içecek (suyla hemen hazırlanabilen) içecek granüllerine dahil edilebilir. Bir Accela-Cota tablet kaplama makinesinde uygulama için tipik bir şeker-film kaplayıcı süspansiyon şu kompozisyonlarda olabilir;
Sukroz | : 40 g |
PVP/VA 64 | : 10 g |
PEG 6000 | : 8 g |
Beta karoten-1 CWD | : 3 g |
Titanyum Dioksit | : 6 g |
Talc | : 10 g |
Su | : ad 240 g |
Gıda Ürünlerinde; Beta karoten -1 CWD, özellikle hazır içecek tozlarını, meyve şekerlemelerini, şekerlemeler, bisküviler, sakız, dondurma, toz soslar, çorba tozları, tart tozları, fermente süt ürünleri vb…ürünleri renklendirmek için uygundur. Ayrıca meyve suları ve limonatalarda kullanım için de uygundur. İstenen renk tonuna bağlı olarak aşağıdaki kompozisyonlar tavsiye edilir;
Ürün adı | Tonlama | Lucarotin 1 CWD’nin yaklaşık aralığı | |
Limonatalar | : – | : 0,2 g/l | : İçecek |
Hazır içecek tozları | : Turuncu
: Limon |
: 0,3-0,7 g/kg
: 0,3-0,5 g/kg |
: Toz |
Tatlılar | : Limon
: Ananas |
: 0,2-0,3 g/kg
: 0,6-0,8 g/kg |
|
Meyve sakızları | : Limon
: Ananas : Elma |
: 0,35-0,45 g/kg
: 0,3-0,35 g/kg : 0,5-0,6 g/kg |
|
Meyve şekerlemeleri | : Limon | : 25 g/l | : Şeker şurubu |
Kekler | : – | : 2 g/kg | |
Sünger doldurucular | : – | : 0,2-0,8 g/kg | |
Sakız | : Limon | : 0,6 g/kg | |
Dondurma | : – | : 0,4-1,2 g/kg | : Buz yığını |
Dondurulmuş meyveli şerbetler | : – | : 0,01-0,8 g/kg | : Yığın |
Hazır sos (krem karamel) tozları | : Limon | : 7 g/kg | : Toz |
Yoğurt | : – | : 0,3-1,7 g/kg | |
Çorba tozları | : – | : 0,2-0,8 g/kg | : Toz |
Tart sosları | : – | : 0,6-0,8 g/kg |