Katılaşma noktası : 69,6 oC
Renk 80 oC : 5 Hazen
Erime noktası : 69,9 oC
Saflık : % 99,5

Kullanım alanları: Unlu mamüller, patates cips, sıvı yağ, ciklet gibi ürünlerde kullanılır.  Ürün içeriğinde bulunan yağın acılaşmasını geciktiren bir  antioksidandır. Ayrıca deodorantlar, parfümler ve kozmetik kalemlerde de yağın oksidasyona uğramasını engellemek için % 0,1-0,8  oranında kullanılmaktadır.

Çözünürlük: (25 oC’de)

Solvent Çözünürlük
Su : çözünmez
Propilen glikol : çözünmez

Etanol

: % 25
Gliseril monooleat : % 15
Soya fasülyesi yağı : % 30
Pamuk yağı : % 25

Uygulamalar: BHT’nin antioksidan aktivitesi, pastane ürünlerinin üretiminde kullanılan yağlarda antioksidan olarak kullanılırsa, pastane ürünlerine transfer edilebilir. BHT, BHA ile sinerjistik olarak rol oynar. Ve bu antioksidanların karışımı, genel olarak katı ve sıvı yağları stabilize etmek için kullanılır. Karışımın verilen ağırlığının kullanımı katı ve sıvı yağlara, BHT ve BHA’nın aynı ağırlıkta ayrı ayrı kullanımından daha büyük bir kararlılık verir.

BHT özellikle et, balık ve kemikli gıdaları stabilize etmek için iyi bir antioksidandır. BHT, ya tek başına ya da BHA ile kombinasyon çerisinde yenebilir don yağı ve katı yağları, balık ve balık karaciğer yağı, vitamin ve köklü (önemli) yağları stabilize etmek için kullanılır.

Katı ve sıvı yağlarda % ağırlık olarak FDA ve USDA tarafından sırasıyla 0,02 ve 0,01 max. kullanım düzeyine müsaade edilmiştir.

Sinerjizm:

Antioksidanların formülasyonları, her bir antioksidanın en iyi özelliklerinin bir kombinasyonunu sunar. Formülasyonların BHT ve/veya BHA içeriği anti oksidan potansiyeli ve sonuç sağlar. BHT ve BHA arasındaki ve BHA ve TBHQ ve BHA ve propil gallate arasındaki sinerjizm, her bir bağımsız antioksidanın katkısından umulabilenden daha büyük antioksidan potansiyeline imkan verir.

Ek olarak hayvansal yağlar gibi bazı kullanımlar için düzenlemeler, herhangi bir bağımsız oksidandan, daha büyük antioksidan kombinasyonu konsantrasyonuna izin vermektedir.

Uygulama metodları:

BHT antioksidanı, gıda kalitesi belli sayıda solventte ve katı ve sıvı yağların kullanım düzeylerinde kolaylıkla çözünür. Gıda ürünlerine antioksidanlar uygulanırken, antioksidanın katı ve sıvı yağ parçalarına iyice dağılması ve çözünmesi sağlanmalıdır. Gıdaları korumak için antioksidanların yalnızca küçük miktarlarının gerekmesi nedeniyle, katma metodu stabilizasyonun başarısını belirler.

BHT’nin uygulanması için talep edilen metodların bazıları; Direkt antioksidan konsantre metodu, oransal metod, sprey metodu vs… olarak sıralanabilir.

Diğer uygulamalar:

Teknik kalite BHT, etkili olarak plastiklerde ve kauçuk endüstrisinde kullanılabilir. Ayrıca yağlayıcı yağlar, özellikli yağlar, sentetik yağlayıcılar, motor gazolin, havacılık türbin yakıtları, transformatör yağları, yem ve yağma yiyecekler, endüstriyel yağlar, yağ asitleri, parafin waxları vs…için etkili antioksidanlardır.

Erimiş BHT, 80-85 oC’de paslanmaz çelik tanklarda depolanmalıdır. BHT toz ve buharları göz, burun, boğaz veya cilt tahrişi yapabilir. Bu durumda gözler ve cildin doğru bir şekilde durulanması yeterlidir.