DEKSTROZ (MISIR ŞEKERİ) C6H12O6
Kullanım alanları: Genel olarak “üzüm şekeri” veya “kan şekeri” olarak anılan, dekstroz doğada geniş çapta bulunan bir şekerdir. Dextroz canlı organizmanın enerji kaynağıdır. Doğal olarak bazı bitkilerde serbest olarak bulunur. İnsan kanında % 0,1 oranında bulunur. Ticari olarak, dekstroz nişastanın hidrolize edilmesinden sonra, saflaştırılması, konsantre edilmesi ve sonradan kristalleştirilmesi ile üretilir. Besleyici hususlara ek olarak, dekstrozun fonksiyonel ve duyumsal özelliklerinden dolayı birçok gıda uygulamasında önemli bir rolü bulunmaktadır. Hem doğal bir tatlandırıcı hem de renk verici olarak ekmekte, karamelde, kurabiyelerde ve pekçok üründe kullanılır. İlaç sanayiinde de geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Kullanım miktarları
Çikolata kaplama, kremler, Fonden, bisküvi ve kek | : % 10 (şekerin) |
Dondurma | : % 25 (şekerin) |
Et işleme (kür) | : 2-4 kg/100 lt |
Fırıncılık ürünleri | : % 2 (un oranının) |
Karbonatlı içecekler | : % 10-20 |
Konsantre içecekler | : % 30 (şekerin) |