Gum Arabic (Arap Zamkı), Acacia ağaçlarından elde edilen doğal bir reçinedir ve özellikle Acacia senegal ve Acacia seyal türlerinden çıkarılır. Bu zamk, ince bir toz veya granül şeklinde bulunur ve suyla karıştırıldığında jel benzeri bir kıvam alır.

Özellikleri ve Kullanım Alanları:

  1. Gıda Sanayi: Gum Arabic, emülgatör, stabilizör ve kalınlaştırıcı özellikleri nedeniyle gıda sektöründe yaygın olarak kullanılır. Gazlı içecekler, dondurma, şekerleme ve çikolata gibi ürünlerde katkı maddesi olarak yer alır.

  2. İlaç ve Kozmetik: Tıbbi ürünlerde kapsül kaplamalarında ve bazı kozmetik ürünlerinde kıvam arttırıcı ve bağlayıcı olarak kullanılır.

  3. Sanatsal Malzemeler: Resim yapımında, özellikle sulu boya ve mürekkep gibi boyalarda bir bağlayıcı olarak kullanılır.

  4. Baskı ve Boya Endüstrisi: Matbaacılık ve tekstil baskısında mürekkep stabilizatörü olarak faydalanılır.

Gum Arabic doğal ve toksik olmayan bir madde olduğundan, geniş bir yelpazede güvenle kullanılır. Ayrıca, sindirim sistemini destekleyici özellikleri nedeniyle probiyotik özellikler de gösterdiği bilinmektedir.

Kullanım alanları: Doğal kaynaklardan elde edilir. Kıvam verici, şekerin kristallenmesini önleyici olmasının yanısıra aroma kapsüllerini enkapsüle edici özelliği de mevcuttur. Aroma kapsülleri, dondurma, pudding, salata sosları, şekerleme, içecek karışımları gibi çok çeşitli alanlarda kıvam verici olarak kullanılmaktadır. Yağlarda ve birçok organik solventlerde çözünmez, sulu etanol çözeltilerinde çözünür. Gliserol, etilen glikol, asetat esterleri ve asetat-alkol karışımlarında çok az bir çözünürlüğü vardır. Düşük konsantrasyonlarda düşük viskozite özelliğine sahiptir. Etkin emülsifiye etme özellikleri dolayısıyla yağ-su emülsiyonlarında önemli kullanım alanı bulmaktadır.

Kullanım miktarları:

Aroma kapsüllerinde : % 12-25  (enkapsüle edici ,stabilizatör)
Buğday unu : % 0,02-0,08  (kabarmayı artırıcı)
Cips, fıstık, kavrulmuş fıstık : % 20-25  çözeltinin (yapıştırıcı,aroma güçlendirici)
Diet ürünleri / düşük enerjili : % 50-30  (lif oluşumu ve bağlama)
Et tatlandırıcılar : % 50  (taşıyıcı stabilizeri, CO2 etkisi için inceltici)
Fırıncılık (ekmek kabuğu kaplaması) : % 5-2  (emülsifiyer, yapıştırıcı, film oluşturucu)
Fıstık,fındık,badem,kapalama : % 20-45  çözeltinin (film oluşumu,yapıştırıcı)
Hazır içecekler : % 15-25  (kıvam verici, stabilizatör)
İşlenmiş bebek mamaları : % 2-5  (koruyucu, kıvam verici)
Karamel : % 4-8  (bağlayıcı, yağ dağıtıcı, yumuşaklık artırıcı)
Karbonatlı ve karbonatsız : % 2-25  (emülsifiyer, stabilizatör)
Konsantre içecekler : % 5-10  (yoğunluk arttırımı ve fiber oluşumu)
Pastil ve lokum : % 10-45  (şekerin kristallenmesini engelleme)
Pirinç : % 7,5  (kaplama ajanı)
Sentetik diyabet şurupları : % 15
Sentetik meyve konsantresi : % 50 (kıvam verici, stabilizatör)
İşlenmiş et ürünlerinde : % 1 – 5 (Bağlayıcı, yapıştırıcı)
Süt ürünleri (özellikle dondurma) : % 0,06  (stabilizatör)
Şekerleme : % 40 (şekerin kristallenmesini engelleme,emülsifiyer)
Yağ içeren gıdalar : % 1-77  (yağ/su ayrışmasını önleyen ajan)