Özellikleri:  Dünyada Karragenan Kanada, Filipinler, Şili, Endonezya, Fransa, İrlanda, Portekiz, USA’de üretilmektedir. Karagenan’ın kullanımının sektörlere göre dağılımı şu şekildedir; Süt endüstrisi (% 57),  Jel (% 18), Sos (% 11), hayvan yemi (% 7), Kozmetik (% 3), Eczacılık (% 3), Tekstil (% 1). Karagenan, kırmızı deniz yosunlarından ekstrakte edilerek elde edilir. Kimyasal yapı ve özelliklerine göre karagenanlar ; kappa, iota, lambda şeklinde ayrılabilirler. Sakkaroz, glukoz, tamponlayıcı tuzlar veya potasyum tuzları gibi jelleşmeye yardım edici maddeler ile karıştırılarak ticari gam karışımları elde edilir.  Karışımlar şeffaf veya opak, katı veya elastik, sert veya yumuşak, ısıya dayanıklı veya ısıdan etkilenen jeller oluşturabilmektedirler.

Süt ürünlerinde karragenan kullanımı: Proteinlerle özellikle süt proteinleri ile etkileşime giren karragenanlar arasında k-karragenanın sütte kıvam verici etkisi, sudakine oranla daha fazladır. Çikolatalı sütte kakao partiküllerinin çökelmesini engellemede, süt üretiminde emülsiyon dengelemede, koyulaştırılmış veya kısmen koyulaştırılmış süt imalatında, sade pastörize krema imalatında ve dondurma, evapore süt, donma-çözünmeye dayanıklı krem şanti vb. gıda ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır.

Çikolatalı sütlerde kullanımının yanısıra dondurma stabilizatörü, buzlu süt, milk shake, şerbetler, cottage peyniri, krem peynir, kabartılmış krema stabilizatörü, yoğurt ve puding stabilizatörü olarak kullanılmaktadır.

K-karragenan, yağ ve peynir suyu ayrımının önlenmesi, doku kazandırması ve pıhtı oluşumunun önlenmesi amaçlarıyla cottage ve çedar peynirlerine ilave edilmektedir.

Su bazlı jölelerde karragenan kullanımı: Su bazlı jölelerin hazırlanmasında jelatin ile benzer karakteristiklere sahip olan k- ve i-karragenanlar, pıhtılaşmaya dayanıklı olan berrak ve esnek su jelleri meydana getirirler.

Oda sıcaklığında stabil olan söz konusu jeller, soğutma işlemi uygulamasına gerek kalmaksızın oluşabilmelerinden dolayı su bazlı jöleler için ideal olarak kabul görmektedir.

Jelatin kullanımı ile hazırlanan jölelerde % 1-2 oranında jelatin gereksinimi duyulurken, karragenan ile hazırlanan su bazlı jölelerde % 0,5-1 konsantrasyonu yeterlidir.

Su bazlı jölelerde potasyum tuzu ilavesi ile kullanıldığında kırılgan jel oluşumunun önlenmesi ve kuvvetli ve esnek jel oluşumu için keçiboynuzu gamı ile de karışım yapılarak uygulanmaktadır. (% 50 karragenan, % 33,3 keçiboynuzu gamı, % 16,7 potasyum klorür)

Dondurmada karragenan kullanımı: Dondurma üretiminde donmamış kısmın viskozitesini arttırmak, buz-kristal oluşumuna doğru olan molekül göçünü engellemek ve kristal boyutunu sınırlı tutma özelliklerinden dolayı karragenan ilavesi önerilmektedir ve dondurmacılıkta renk stabilizasyonu açısından da önemli olmaktadır.

Pudinglerde karragenan kullanımı: Sütlü pudinglerde jelleştirici ajan olarak kullanımı uygun görülen karragenanlar, bazı özel uygulamalarda keçiboynuzu gamı, nişasta ve fosfat tuzlarının karışımı ile de kullanılmakta olup optimum doku karakteristiklerinin oluşumu sağlanmaktadır.

Pıhtılaşmayı önlemek ve dondurulup çözülebilir süt pudinglerinde yağın ayrılmasını önlemek amaçlarıyla i-karragenan kullanılmaktadır.

Reçel, jöle, marmelatlarda karragenan kullanımı: Reçellerde, jöle ve marmelatlarda kullanılan karragenan, Türkiye’de gıda katkı maddesi olarak kullanılırken, şeker ile standardize edilmektedir. Ve sağlık bakanlığının verilerine göre adı ve numarası mutlaka belirtilmek zorundadır.

Et ürünlerinde karragenan kullanımı: Et ürünlerinde daha iyi dilimleme, su tutma kapasitesinde artış, yumuşaklık sağlama, yağ içeriğini azaltma ve yağ ikame maddesi olarak kullanım alanı bulan gamlardır.

Diğer kullanımları: Hazır çorbalarda, salata, meyve suyu, salça vb. kalitesini iyileştirmede de kullanılan karragenanlar, diş macununda bir bağlayıcı olarak ve diş parlatıcı ajanlarda katkı olarak, boyacılık, tekstil, kozmetik ve deri endüstrisinde emülsiyon dengelemede kullanılır.

Ürünler Kullanım miktarı Ürünler Kullanım miktarı
Cottage ve çedar peyniri : % 0,01- 0,05 Sütlü puding : % 0,1- 0,2
Su bazlı jöle : % 0,5 – 1,0 Reçel, jöle ve marmelat : ~ % 1
Dondurma (son ürün kütlesine göre) : % 0,01-0,03