Özellikleri: Krem tartar tartarik asidin potasyum tuzudur. Şarap üretiminde bir yan üründür. Üzüm suyunun fermentasyonu sırasında şarap fıçılarının içerisinde kristallenir. Bekletilmiş şarap üzerinde biriken ham kaymak toplanır ve yemekle ilgili ve evsel amaçların bir çoğu için kullanılan beyaz, kokusuz asidik toza saflaştırılır.

Kullanım alanları: Sodayla kombinasyonuyla mayalandırma ajanı ve asit bileşeni olarak kabartma tozu üretiminde kullanılır. Krem tartar ayrıca şekerlemelere ve şekerli karışımla kaplanmış şekerli ürünlere daha kremsi bir doku (yapı) vermek için kullanılır. Çırpılmış yumurta beyazını stabilize eder, hacmini ve ısı toleransını arttırır. Şeker şuruplarının kristallenmesini engeller. Haşlanmış sebzelerin renklerindeki  bozulmayı azaltır. İlaçlarda bir laksatif olarak kullanılır. Krem tartar ayrıca pirinç ve bakır yemek takımını temizlemek için kullanılabilir. Krem tartar suya eklendiğinde oluşan çözelti madeni eşyaların (paranın) üzerindeki kir ve pislik tabakalarını yumuşatır. Sonra bu kir oldukça kolay bir şekilde uzaklaştırılabilir.