Özellikleri: Laktik asit, süt şekerinin (Laktoz’un) fermentasyon ürünüdür. Bu nedenle laktik asit ayrıca süt asidi olarak da bilinir. Ekşi sütte, yoğurtta ve cottage peynirinde bulunur. Sütteki protein laktik asit tarafından koagüle edilir. Laktik asit ayrıca yoğun hareket sırasında kaslarda oluşur. Çeşitli biyokimyasal proseslerde rol alan bir kimyasal bileşiktir. Suyla, alkol ve eterle karışır, kloroformla karışmaz. Çözeltide laktat iyonu oluşturmak üzere, asidik gruptan bir protonunu kaybeder.

Kullanım alanları: Kullanıldığı gıdalara istenen tipik keskin tadı veren, genelde asit dengeleyici olarak kullanılan bir asit kontrolörüdür. Viskoz ve uçucu olmayan bir sıvıdır. Sentetik olarak laktonitrilin hidroliziyle elde edilmektedir. Sudaki çözünürlüğü yüksektir. Gıdalarda diğer asitliği düzenleyicilere kıyasla koruyucu özelliği yüksektir. Fermente ve salamura gıdalarda, mikro organizma gelişimini önlemek amacıyla kullanılmaktadır. En çok peynirde olmak üzere  bazı zeytin çeşitlerinde (ispanuol zeytini gibi), dondurulmuş tatlılarda, gazlı içecekler gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Laktik asit ayrıca kozmetiklerde glikolik aside bir alternatif olarak yumuşatıcı (hafifletici) olarak kullanılır. Başlıca yaşlanma karşıtı bir kimyasal olarak, cilt texturesini ve tüm görünümünü iyileştirici olarak kullanılır. Laktik asit kozmetikte kullanılacağı zaman dikkatli olunmalıdır çünkü laktik asit UV hasasiyetini arttırabilir. Endüstride laktik asit ayrıca ilaçlarda, deri tabaklamada, tekstil boyamada, plastik üretiminde, solventlerde, mürekkep ve verniklerde de kullanım alanı bulmaktadır.