MONOSODYUM GLUTAMAT (MSG) – E 621 C5H8NNaO4.H2O
Özellikleri: Suda çözünen, etanolde eser miktarda, eterde hemen hemen hiç çözünmeyen beyaz kristaldir. MSG, L-glutaminin monosodyumlu tuzudur. MSG, üreticilere ürün formülasyonundaki temel bileşenlerin miktarını azaltma imkanı vermektedir. (örneğin tavuk çorbasında daha az tavuk kullanılarak istenilen tada ulaşma gibi…). Günümüzde monosodyum glutamat, dört temel tada (tatlı, tuzlu, acı ve ekşi) ek olarak beşinci tat olarak kabul edilir. MSG; et, balık, tavuk, hazır çorbalar, salata sosları ve cipslerde yaygın olarak kullanılan bir aroma artırıcıdır. Çorbalar, sosis ve diğer et ürünleri, balık ve diğer su ürünleri, sebzeler, süt ürünleri ve baharat karışımları gibi birçok işlenmiş gıdada kullanılmaktadır. Yiyeceklerin lezzetinin ağız papillalarından alınmasını düzenler. Kendisi tatlı-tuzlu lezzettedir. Acılığı azaltmaz, antioksidan etkili değildir. Ürünlere kendi tat ve kokusunu aşılamaz, zaten var olan tat ve kokuyu yükseltir. pH 5-7 değerleri arasında etkisi yüksektir ve asitlik arttıkça bu etkide azalma görülür. Baharatın sucukta neden olduğu keskin lezzeti hafifletir. Ayrıca sucuk içerisindeki baharatın aroma ve lezzetinin düzeltilmesinde glutamatın katkısı vardır. Ürünlere genel olarak %0,1-0,8 oranları arasında katılır. Türk gıda mevzuatında izin verilen maksimum kullanma dozu ise 10 g / kg dır.
MSG kullanım oranları:
Kurutulmuş çorba | : % 5-8 | Ketçap | : % 0,15-0,3 |
Konserve çorba | : % 0,12-0,18 | Mayonez | : % 0,4-0,6 |
Toz çorba | : % 10-17 | Sosis | : % 0,3-0,5 |
Konserve kuşkonmaz | : % 0,08-0,16 | Snek ürünler | : % 0,1-0,5 |
Konserve yengeç | : % 0,07-0,10 | Soya sosu | : % 0,3-0,6 |
Konserve balık | : % 0,1-0,3 | Sebze suyu | : % 0,1-0,15 |
Konserve tavuk, sosis | : % 0,1-0,2 | İşlem görmüş peynir | : % 0,4-0,5 |
Soslar | : % 1,0-2,0 |