PEKTİN – E 440
Özellikleri: Pektin saflaştırılmış bir karbonhidrat ürünüdür. Tüm yeşil bitkiler selülozla kombine bir şekilde pektik maddeler içerirler. Komplike bir teknoloji ile elma, şeker pancarı, ayçiçeği ve narenciyelerden elde edilir. Farklı kullanım alanları için çeşitleri bulunmaktadır.
Kullanım alanları: Pektinin şekerle birlikte jel oluşturma özelliği vardır. Bu nedenden dolayı, pektin şeker kombinasyonu ile gıda endüstrisinde kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılmaktadır. Pektinin iyi bilinen kullanım alanı reçel yapımıdır. Birçok meyve pektin içerir, fakat reçel yapımında jel oluşturacak kadar yeterli pektin içermez; bu nedenle reçelin kalitesini arttırmak amacıyla pektin ilave edilmesi gerekir. Pektin, özellikle reçel yapımında kullanılan özel bir şekere (jelleştirici şeker) ilave edilir. Pektin ve şeker ısıtılınca bir ağ oluşur. Bu da reçelin pişirme esnasında kalınlaşmasını sağlar. Pektinin ayrıca pastacılık, şekerleme (jölede), süt ve süt ürünlerinde, içeceklerde ve ilaç sanayinde de jel yapıcı ve kıvam verici özelliğinden yararlanılmaktadır.