RİBOFLAVİN – E 101 (Vitamin B2) C17H20N4O6
Tanımlama: Sarıdan, turuncu saruya dönük, zayıf kokulu ve kalıcı acı bir tada sahip ince tanecikli hemen hemen serbest akışkan tozdur. ~ 280 oC’de bozunmaya uğrayarak erirler. Ashbaya gossypii mikroorganizması kullanılarak doğal bir fermentasyon prosesi ile üretilir. Bu tek üretim prosesi, en yüksek kalite ve saflıkta bir ürünü garantiler.
Çözünürlük: Suda az çözünür (25 oC’de 70-80 mg/l). Pratik olarak etanol, aseton, kloroform ve eterde çözünmez, alkali çözeltilerde hızlı bir şekilde çözünür. Sudaki çözünürlüğü borik asit, üre, nikotinamid ve ksantin bileşikleri eklenerek düzeltilebilir. Riboflavinin sulu nötr çözeltileri yoğun sarı bir renge ve florans yeşiline sahiptir.
Stabilizasyon, stabilite: Max.25 oC’de oda sıcaklığında kapalı orijinal ambalajında saklandığında en az 36 ay stabildir. Işıksız yerlerde, asidik çözeltilerde ısıya direnç gösterir. Riboflavin, alkali maddelere, ağır metal tuzları ve ışığa hassastır. İndirgeme ajanları, Riboflavin’i renksiz-beyaz bileşiklere dönüştürür.
Uygulamalar: İlaç preparatlarında: İyi akışkan özellikleri, düşük statik yükleme, düşük toz oluşumu ve direkt sıkıştırılabilirlik özellikleri nedeniyle, Riboflavin özellikle yüksek dozdaki Vit B2 yapmak için, B-kompleksi direkt sıkıştırarak multivitamin ve multivitamin/mineral tabletleri yapmak ve ayrıca toz karışımlar, granüller ve sert jelatin kapsülleri yapmak için uygundur. Riboflavin, standart Riboflavin USP ürünü gibi düşük konsantre solüsyonlarda aynı derecede iyilikle kullanılabilir. Ayrıca likit dozaj formlarında ve kullanmadan önce suda erimesi gereken toz preparatlarda bir renklendirici olarak kullanılabilir.
Gıda ürünlerinde: Vitamin destek tabletleri, bebek maması, sabun tozları, çorba tozları, hazır içecek tozları ve granüller gibi toz ürünleri kuvvetlendirmek için kullanılabilir. Riboflavin, takviye gıda ürünleri için özellikle geliştirilmiştir. İnce partikül büyüklüğü nedeniyle unda kullanım için uygundur. Un imalathaneleri (değirmenleri), standart bir Riboflavin kullanılarak, Vit B2 kayıplarını dikkate değer bir şekilde azaltabilir. Riboflavin, ayrıca kullanımdan önce suda veya sütte çözülmesi gereken hazır içecek tozları ve sos tozları gibi toz gıda ürünlerinde ve sıvılarda renklendirici olarak kullanılır. Standart Riboflavin USP ürününün üzerindeki avantajı, Riboflavin 100’ün daha düşük tozla işlenmesinde çok daha fazla kolaylık göstermesi, daha düşük statik yükleme, daha iyi akışkanlık ve elekleme özellikleridir.