Özellikler ve kullanım alanları: 50 oC’ de karbondioksit kaybetmeye başlar ve 100 oC’de sodyum karbonata dönüşür. Suda tamamen çözünür, etanolde az çözünür. Bütün sodyum alkalilerin en ılımlısıdır. Saflandırılmış sodyum karbonat veya NaOH çözeltisinin içerisinden CO2 geçirilerek üretilir. Sodyum bikarbonat, amonyak ve karbondioksitle sodyum klorür muamelesiyle kalsiyum karbonattan sodyum karbonat üretmek için olan  Solvay prosesinde oluşan bir ara maddedir. Sodyum bikarbonatın en yaygın kullanımı kabartma tozlarındadır. Kabartma tozuna yaklaşık % 50 miktarında bulunur. Sodyum bikarbonat, 50 oC’nin üzerine ısıtıldığında CO2 salması fonksiyonuyla endüstride önemli bir rol oynarken, zayıf bir asitle reaksiyona girme özelliği onu efervesan tuzların ve meşrubatların üretiminde olduğu gibi gıda uygulamalarında da önemli bir bileşen yapar. Kesmesini engellemek amacıyla pH: 6,0-6,30 daki süte sodyum bikarbonat ilave edilir. Su muamelesinde bir asit veya bir bazla reaksiyona girebilir. Sağlık ve güzellik uygulamalarında, ılımlı aşındırma özelliğinden ve bakterinin asit yan ürünlerini nötralize ederek kimyasal olarak kokuları azaltma kabiliyetinden yararlanılır. Yün ve ipek muamelesinde, yangın söndürücüler, ilaç, deri, maden cevheri, metalurji, temizlik preparatlarında, plastik ve kauçukta köpük şişirme, baca gazı muamelesi, yağ delme ve endüstriyel ve kimyasal proseslerde (sodyum tuzu üretimi gibi) kullanılır.