SORBİK ASİT – E 200 CH3CH=CHCH=CHCO2H
Özellikler ve kullanım alanları: Suda az çözünür. Yağ ve gliserinde çözünür. Doymamış bir yağ asididir. Pek çok bitkide doğal olarak bulunur. Sorbik asit ve onun tuzları gıda ürünlerinde ve onların ambalaj malzemelerinde olduğu gibi, gıda ürünlerinin geniş bir aralığının koruyucuları olarak kullanılırlar. Çünkü küfleri, mayaları ve bakterilerin çoğunu önlemede geniş bir etkililiğe sahiptirler. Gıdalarda fungistatik ajan olarak da kullanılırlar. Özellikle peynir, şurup, jöle, kek, şarap ve meyve gibi ürünlerde küf önleyici olarak kullanılır. Düşük pH değerleri sorbik asidin düşük miktarlarını gerektirir. Ayrıca kozmetikler, ilaç, tütün ve