SORBİTOL (% 70) – E 420 HOCH2(CHOH)4CH2OH / C6H14O6
Özellikler: Suda, asetik asit, metanol ve etanolde çözünür. Diğer bilinen oraganik solventlerde çözünmez. Beyaz renkli tatlı higroskopik 6 karbonlu kristal şekerdir. Poliollerin % 70 toplam kuru maddeye sahip akıcı çözeltisidir. Kabuksuz meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunur veya mısır nişastasından türeyen glukoz şekerinin yüksek basınç katalitik hidrojenasyonuyla, bir nişasta hidrolizatının katalitik hidrojenasyonundan elde edilir. Oluşumuna bağlı olarak 93-98 oC’de erir.
Uygulamalar: Tatlandırıcı ajan, gıda katkısı, diş macununda, tütün, tuvalet malzemeleri ve kozmetikte kullanılır. Ayrıca Vitamin C fermentasyonu için kullanılır. Şekere çok yakın bir üründür. Şekerin yarısı kadar tatlılığa sahiptir. Sakızlarda kullanıldığında ağızda bulunan bakteriler sorbitolü metabolize edemediğinden, diş çürümelerini engelleyebilmektedir. Bazı diyabetikler, sorbitolle tatlandırılmış gıdaları tüketmeyi tercih etmektedirler. Bunun nedeni sorbitolün vücuda yavaş emilmesi ve kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini önlemesidir. Dietetik içecek ve yiyecekler, unlu mamüller, şekerlemeler, rendelenmiş hindistan cevizi, sakız gibi ürünlerde kullanılan doğal bir tatlandırıcı ve kıvam vericidir. Ürünlerdeki nemi bünyede tutabilme özelliği de oldukça önemlidir. İlaç sektöründe diüretik olarak ve çeşitli kullanım alanları vardır. Endüstride poliüretanlar için polieterlerin ve yüzey aktiflerin üretiminde kullanılır.