SU AKTİVİTE CİHAZI
Gıda ürününün raf ömrünü belirleyen en önemli parametredir. Nem Tayininden farklıdır!
Su aktivitesi aynı zamanda ;
- Mikroorganizmalarca Kullanılabilir suyun miktarıdır
- Bir sistem içerisindeki suyun enerji durumunun ölçümüdür.
- Aynı sıcaklıkta örneğin su buharı basıncının saf suyun doymuş su buharı basıncına oranıdır.
- Örnek içerisindeki serbest su miktarıdır.“Serbest” aynı zamanda saf su ile aynı fiziksel özellikler gösteren anlamına gelmektedir.
- Su aktivitesi değeri sıcaklığa bağlıdır.
- Örneğin su aktivitesi değeri sıcaklıkla birlikte değişiklik gösterir. Dolayısıyla sıcaklıkta meydana gelen değişimler, değişik komponentler arasında suyun migrasyonuna neden olabilir.
- İki örneğin aynı nem değerlerine sahip olması aynı su aktivite değerlerine sahip olması anlamına gelmez,
- Su, yüksek su aktivitesi değerinden düşük su aktivitesi değerine doğru göç eder. Bu su migrasyonu ; üründe istenmeyen tekstür değişikliklerine neden olur.
- Su aktivitesi; istenmeyen organizmaların (bakteri,küf-maya) gelişiminden ve Maillard reaksiyonu gibi kimyasal/biyokimyasal reaksiyonlardan sorumludur.Su Aktivitesi ölçümünde dikkat edilmesi gereken önemli nokta : ISO standartlarında geçen metot ile çalışan cihaz seçimidir !
WATERLAB Su Aktivitesi Cihazı ;
Cihaz Gıda Ürünlerinde Su aktivitesi ölçümü (aw) için özel dizayn edilmiştir. ISO 21807: 2004 ve sonraki 18787’ye tam uyumlu gerçek ölçüm metoduna sahiptir !.
Cihaz Gıda ürünlerinin Raf ömrü çalışmalarına uygun ( belirleyen) özel bir software’e sahiptir! Son nesil renkli 7 inch dokunmatik ekran ” ile Kolay iş akışı yönetimi için açılır pencereli ve uyarı sistemli kullanıcı dostu yazılıma sahiptir.
Harici bir bilgisayara bağlantı ve mobil bellek desteğine veri indirmek için USB çıkışları ile donatılmıştır. Yerel ağlara ve uzaktan kumandaya bağlantı için Wi-Fi işlevselliği ile donatılmıştır.
Bilgi depolama, grafik üretme, operatör adını kaydetme, vb. Sayesinde veri yönetiminde tam esneklik ….
Ölçüm aralığı: 0,030 ila 1,000 aw
Doğruluk: + 25 ° C’de ± 0.003 aw
Tekrarlanabilirlik (standart sapma): ± 0.001 aw
Kalibrasyon: altı noktada (0.250 – 0.500 – 0.760 – 0.920 – 0.984 – 1.000)
Denge / ölçüm süreleri: <5 dakika (Dengede, gerçek ve son, yaklaşık DEĞİL !)
Prob sensörü: çiğlenme noktası (çiğlenme noktası) – (ISO 21807: 2004 ve sonraki 21787’nin gerektirdiği sensör)