TİTANYUM DİOKSİT – E 171 TiO2
Kullanım alanları: Sinterlenmiş Titan için uygulamalar, nispeten zayıf mekanik özellikleriyle sınırlıdır. Aslında, sensörlerde ve elektrokatalizlerde bir miktar kullanım alanı bulur. Onun yaygın olarak kullanımı optik özelliklerinin işletilmesiyle toz formunda kullanılan bir pigment olaraktır.
Titanyum dioksidin en önemli fonksyonu; boyalar, kaplamalar (sırlar ve emayeler dahil) , plastikler, kağıt, mürekkep, dokular ve gıda ve kozmetikler gibi ürünlere beyazlık ve opaklık kazandırmak için bir pigment olarak toz formunda kullanımıdır. Sentetik renklendiricidir. Gıdada meyve sularında ve toz içeceklerde, unlu mamüller, süt ürünleri, ciklet ve şekerlemeler, et-balık ürünleri, konserve meyve-sebzeler, tatlılar, soslar ve çorbalarda kullanılır. Titanyum dioksit, beyaz pigment olarak kat kat daha yaygın olarak kullanılır. Çok beyazdır ve yalnızca elmas tarafından bırakılabilen çok yüksek bir refraktif indexe sahiptir. Refraktif indeks, materyalin pigment içinde barındırdığı matriksle karşılaşan opaklığı belirler. Bu nedenle beyaz opak bir kaplama elde etmek için titanyum dioksidin düşük düzeyleri gerekir. Titanyum dioksidin yüksek refraktif indeksi ve parlak beyaz rengi onu pigmentler için etkili opaklaştırıcı yapar. Opaklaştırıcı olarak cam, porselen mineler, kozmetikler, güneş koruyucular, kağıt ve boyalarda kullanılır. En önemli avantajı UV ışığının altında gösterdiği renk bozulmasına karşı dirençdir.
Foto katalizleri: Titanyum, fotovoltaik zarlar için bir fotosensitizer olarak rol oynar ve foto elektrolizlerde bir elektrod kaplayıcı olarak kullanıldığında, suyun hidrojen ve oksijene elektrolitik ayrılmasının etkililiğini artırır.
Oksijen sensörleri: Hafif indirgen atmosferlerde bile titanyum oksijenini kaybetmeye ve alt stokiyometrik olmaya eğilim gösterir. Materyal bu formunda bir yarı iletken olur ve materyalin elektriksel dirençliliği maruz bırakılan atmosferin oksijen içerikliliği ile ilişkilendirilebilir. Bu nedenle titanyum atmosferdeki oksijen miktarını idrak etmek için kullanılabilir.
Antimikrobiyal kaplama: Titanyumun fotokatalitik aktivitesi UV radyasyonuna maruz kaldığında kendi kendine temizleme ve dezenekte etme özellikleri sergileyen ince materyal kaplamalarında uygulanır. Bu özellikler materyali, tıbbi aletler, gıda preparat (hazırlama) yüzeyleri, klima filtreleri ve sağlıkla ilgili eşya yüzeyleri gibi uygulamalar için bir aday yapar.