Kullanım alanları: Dondurma, unlu mamüller, içecekler, çikolata, şekerlemeler, jelatinli tatlılar ve pekçok gıda ürününde vanilya yerine kullanılır. Vanilya özel bir fasülyeden (baklagil) elde edilmektedir ama vanilyanın ana aroma bileşeni olan vanilin üretimi çok daha ucuzdur. Etil vanilin gerçek vanilyaya en yakın tadı veren türevidir. 400 kat vanilya tohumuna eşdeğerdir. Rutubetli havaya maruz kaldığında oksitlenir, ışıktan etkilenir. Kullanımda  iyi bir vanilya tadı için hazırlama önemlidir. İyi bir sonuç için her cins üründe (bisküvi,çikolata…) farklı oranda, değişik hazırlık safhalarında vanilin ilave edilmelidir. Örneğin; pasta ve keklerde, 100 kg hamura 20-50 gr vanilin, kuru karışımla birlikte karıştırılır. Fakat vanilin, krema ve yağlı karışımlara ilave edilerek hazırlanırsa, daha iyi bir sonuç alınır. Farklı orijinli vanilinlerden farklı kokular almak mümkündür. Normalde elinizde iyi cins birkaç örnek yoksa, bu farkı tatmak oldukça zordur.

Uygulama yerleri ve limitleri

Çikolata : 20 g/100 kg (bitmiş ürüne)
Pasta, kek ve bisküvi : 20-50 g/100 kg (hamura)
Karamel : 15-55 g
Nugat : 40-55 g
Sakız : 15-45 g
Dondurma : 2-5 g
Diğer şekerlemeler : 15-30 g